Drożdżówki pachnące latem

0 (0 ocen)

Zdecydowanie najlepsze drożdżówki jakie ostatnio zrobiłam :)

Składniki:

  • 380 g mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    szklanka maślanki
    pół szklanki roztopionego masła

    maliny
    jagody
    czerwona porzeczka

    cukier perlisty do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki pachnące latem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz przestudzonym, rozpuszczonym masłem.

    Mąkę pszenną przesiewamy.

    Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
  • 2. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części.

    Rozwałkowujemy je i środek każdej ugniatamy.

    Odstawiamy na około 20 minut.
  • Drożdżówki pachnące latem 3. Po tym czasie ponownie ugniatamy środek i układamy na nim owoce.

    Brzegi drożdżówek posypujemy cukrem perlistym. Polecam ten ponieważ nawet po upieczeniu zachowuje biały kolor :)
  • Drożdżówki pachnące latem 4. Pieczemy je około 20 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Maliny Owoce Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować