Wieloowocowe drożdżówki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszyste, miękkie ciasto drożdżowe a na nim różne owoce które teraz można zerwać w ogrodzie lub kupić na targu. Dałam tu morele, czarną porzeczkę, agrest, wiśnie i truskawki ale równie dobrze można zamienić na inne swoje ulubione owoce. Całość po upieczeniu polałam lukrem :) Palce lizać :)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200 ml mleka
    3 łyżki cukru
    1 jajko
    1 saszetka suszonych drożdży
    70 g rozpuszczonego masła
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    450 g mąki pszennej

    2-3 morele
    ok. 1/3 szklanki czarnej porzeczki
    ok. 1/3 szklanki agrestu
    ok. 1/2 szklanki wiśni
    ok. 1/2 szklanki truskawek

    lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wieloowocowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże przesypać do miski, posypać cukrem, zalać ciepłym ale nie gorącym mlekiem, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać jajko, masło, cukier waniliowy i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt, pokroić na 6 kwadratów. Na wierzch ułożyć owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Gotowe polać lukrem.
  • 2. Do szklanki wsypać cukier, wlać wodę, rozetrzeć łyżką. W razie potrzeby dodać trochę więcej cukru lub dodać odrobinę więcej wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować