Drożdżówki maksymalnie naładowane śliwkami

0 (0 ocen)

  • Średni

Chciałam zrobić drożdżówki które będą miały w sobie ekstremalną ilość owoców :) Ułożyłam na rozwałkowanym cieście kilogram śliwek, zwinęłam jak roladę i pokroiłam :) W ten sposób powstał pyszny deser

  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 250 gramów
    - mąka krupczatka: 120 gramów
    - świeże drożdże: 30 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 3 łyżki
    - maślanka: 0.75 szklanki
    - olej: 0.5 szklanki
    - śliwki: 1 kilogram
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżówki maksymalnie naładowane śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

    Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką.

    Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
  • Drożdżówki maksymalnie naładowane śliwkami 2. Po tym czasie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości maksymalnie 1 cm.

    Na wierzchu układamy umyte i pokrojone w ćwiartki śliwki.
  • Drożdżówki maksymalnie naładowane śliwkami 3. Całość zwijamy jak roladę i kroimy na 8 części.

    Powstałe roladki układamy w formie do pieczenia.
  • Drożdżówki maksymalnie naładowane śliwkami 4. Całość pieczemy ok. 30 minut w 190 stopniach.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować