Drożdżówki z karmelizowanymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne drożdżówki bez jajek nadziane dużą ilością przepysznych karmelizowanych śliwek. Idealne z kubkiem mleka :)

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    50 g cukru
    200 ml jogurtu naturalnego
    300 g mąki pszennej
    1 łyżka oleju

    nadzienie:
    400 g śliwek węgierek
    2 łyżki wody
    2 zaokrąglone łyżki cukru


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki z karmelizowanymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na 2 minuty, wlać jogurt i olej, wymieszać łyżką. Dodać mąkę, wyrobić jednolite ciasto, podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować kulkę, w środek mocno wcisnąć małą szklaneczkę robiąc głęboki dołek. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. nadzienie:
    Śliwki umyć, przełamać na pół, wyjąć pestki, przełożyć na patelnię. Wlać 2 łyżki wody, dusić pod przykryciem (nie mieszając!) ok. 3 minut. Posypać po wierzchu cukrem, smażyć jeszcze ok. 1-2 minut do odparowania soku. Ostudzić.
    Schłodzone śliwki wyłożyć na przygotowane ciasto (ewentualnie można pogłębić dołek). Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika, piec ok. 18 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować