Drożdżówka mojej Babci

4.5 (154 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dzisiaj polecam Wam pyszną drożdżówkę z rodzynkami i owocami według przepisu mojej Babci. Przygotowanie ciasta wymaga trochę czasu, ale naprawdę warto ;) Polecam serdecznie.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    440 g mąki wrocławskiej + 5 łyżek
    125 g masła
    ½ szklanki cukru
    5 dag drożdży
    2 żółtka
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    100 g rodzynek
    Owoce ( ja dałam mrożone jeżyny)
    Składniki na kruszonkę:
    125 g masła, 3 łyżki cukru, ok. 110 g mąki
    Składniki na kruszonkę:
    125 g masła
    3 łyżki cukru
    ok. 110 g mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Drożdżówka mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dożdżówka Babci 1. Przygotować rozczyn. W garnku podgrzać mleko (ma być letnie). Do mleka dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Dodać 1 łyżkę cukru, 5 łyżek mąki wrocławskiej. Wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
    Następnie utrzeć masło z cukrem, żółtkami i jajkiem. Dodać mąkę i rozczyn, w miarę możliwości wymieszać mikserem. Dodać rodzynki i wyrobić ręką (podsypując delikatnie mąką). Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
  • Drożdżówka Babci 2. Przygotować kruszonkę z następujących proporcji: 125 g masła, 3 łyżki cukru, ok. 110 g mąki. Wyrobić zakruszki.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypać kruszonką oraz owocami.
    Rada: przed posypaniem na ciasto owoce delikatnie obtaczam w mące, aby nie wpadły do środka.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez ok. 45 minut.
    Smacznego!!!

Porady

Przed posypaniem na ciasto owoce delikatnie obtaczam w mące, aby nie wpadły do środka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować