Domowe makaroniki kokosowe a la raffaello – pychotka

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowe makaroniki kokosowe a la raffaello wychodzą, że palce lizać. Te pyszne, domowe kulki kokosowe są tak smaczne, że po upieczeniu będziecie chcieli zjeść wszystkie od razu. Daj się zaskoczyć i zaskocz innych tym domowym wyrobem. Kulki są szybkie i proste do przygotowania. Wyrobienie ciasta i ułożenie kulek na blachę zajmie ci może 10-15 minut. Drugie tyle pieczenie. Gorąco zachęcam do wypróbowania.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki tortowej typ 450
    5 pełnych szklanek wiórków kokosowych (ok.300 g)
    300 ml mleczka słodkiego kondensowanego z puszki 8% (prawie cała puszka)
    ¼ łyżeczki soli
    2 łyżeczki olejku migdałowego
    Dodatkowo:
    1 tabliczka białej czekolady
    1 czubata łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Makaroniki

Domowe makaroniki kokosowe a la raffaello – pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Raffaello 1. W dużej misce wymieszać mąkę, wiórki i sól. Dodać mleko i olejek migdałowy. Można mieszać łyżką lub rękoma. Blachę wielkości piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Można formować kulki rękoma lub przy pomocy wałkownicy do lodów. Układać na blachę. Kulki mają wyglądać jak piłeczki golfowe. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 12-15 minut.
    Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
    Na parze rozpuścić połamaną czekoladę z masłem. Uważać, aby się nie zagotowała. Moczyć kulki w czekoladzie zdjętej prosto z ognia. Odkładać na papier do pieczenia. Odstawić do zastygnięcia.
    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować