drożdżowe w foremkach

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W sezonie owocowym lubię piec proste ciasta. A drożdżowe szczególnie. Wczoraj zrobiłam takie z budyniem o truskawkami. Upiekłam je w aluminiowych foremkach. Takie ciasto można zabrać ze sobą np. na piknik, lub komuś podarować. Ja podzieliłam się z babcią, która uwielbia drożdżowe wypieki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Z podanej porcji wyszły mi trzy drożdżówki wielkości 20 cm.

    Składniki:
    na ciasto:
    450 g mąki
    200 ml mleka
    30 g drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    75 g masła
    1 jajko
    100 g cukru
    na nadzienie:
    2 szklanki mleka
    1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego
    200 g truskawek
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżowe w foremkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w mleku. Połączyć z cukrem, mąką i solą. Wymieszać. Dodać jajko i wyrabiać. Podczas wyrabiania wlewać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  • 2. Na mleku ugotować budyń z cukrem, przestudzić. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować, nałożyć trochę budyniu i zwinąć w roladę. Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem. Na wierzchu rozsmarować trochę budyniu i ułożyć truskawki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160*C, a po 10 minutach zwiększyć temperaturę do 200*C i piec około 40 minut.

Porady

Jeśli nie piekliście jeszcze w aluminiowych foremkach to muszę Was ostrzec, że ciasto piecze się w nich dłużej i nie zapieka się tak szybko jak normalnie. Z podanej porcji wyszły mi trzy drożdżówki wielkości 20 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować