Drożdżowe ślimaki serowe

0 (0 ocen)

Przepyszne buły! Z pikantnym twarogiem z cebulą i czosnkiem świetnie nadają się jako dodatek do barszczu lub lekkiej sałaty

Składniki:


  • Ciasto:
    20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    300 g mleka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    500 g mąki pszennej chlebowej
    1 łyżeczka soli
    farsz:
    250 g twarogu półtłustego
    1 jajko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    sól i pieprz
    +ew. jajko do posmarowania i ser do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Drożdżowe ślimaki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciasto: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Dodać olej. Wlać całość do mąki wymieszanej z solą. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

    W tym czasie przygotować farsz. Twaróg dobrze ugnieść z jajkiem.
    Cebulę posiekać w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do sera, przyprawić, wymieszać.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, nałożyć i rozsmarować farsz.
    Zwinąć ciasto w roladę, pokroić (najlepiej nitką) na równe kawałki.

    Ułożyć na blasze wyścielonej papierem rozcięciem do góry. Odstawić do napuszenia na 30 minut.

    Po tym czasie można bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać tartym żółtym serem (posypałam część bułeczek). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut. Podawać na ciepło lub zimno
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cebula Drożdże Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować