Drożdżowe ślimaki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Mleko i masło podgrzewamy razem, aż masło się rozpuści.
2 szklanki mąki wsypujemy do misy robota, dodajemy cukier,drożdże , sól i mieszamy do połączenia składników,następnie dodajemy ciepłe mleko z masłem,jajko i mieszamy do uzyskania ciasta. Ciasto przekładamy na blat, dodajemy do niego pozostałą mąkę i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Farsz:
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier, serek waniliowy, słodką śmietankę. Miksujemy do połączenia składników.. W drugiej miseczce łączymy maliny z mąką ziemniaczaną. Delikatnie potrząsamy malinami, by mąka dokładnie je pokryła.
Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta i rozsmarowujemy na nim przygotowany serek. Serek posypujemy malinami, a na maliny dajemy startą skórkę z limonki. Zaczynając od dłuższego boku ciasta, zwijamy je w rulon. Ciasto kroimy na 12 równych części,następnie bułeczki przekładamy do blachy (4 rzędy po 3 bułki w każdym) i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Gdy ślimaczki wyrosną wstawiamy je do piekarnika i pieczemy 35 minut.
Na przestygnięte bułeczki posypujemy cukrem pudrem.Smacznego.
Komentarze