Ślimaki drożdżowe na słono

4.5 (171 ocen)

Drożdżowe ślimaki nadziewane farszem z wątróbki, soczewicy i pora. Przekąska na wszelkie imprezy, sylwestra czy święta. Najlepiej smakują z kubkiem pikantnego barszczyku.

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    2 łyżeczki suchych drożdży
    50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
    1 jajko
    200 ml mleka
    1 łyżeczka soli

    Farsz:
    500 g wątróbki drobiowej
    150 g czerwonej soczewicy
    1/2 pora
    masło do smażenia
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa, mielona kolendra

    rozbełtane jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Ślimaki drożdżowe na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: do miski wsyp mąkę i drożdże. Mleko lekko podgrzej i dolej razem z rozpuszczonym masłem do mąki, wbij jajko, dodaj sól i wyrób na gładkie ciasto. Pozostaw w misce do wyrastania, do podwojenia objętości.
  • 2. Farsz: w dużym garnku zagotuj wodę. Na wrzątek wrzuć wątróbkę i gotuj ją ok. 10 mnut. Wyjmij na talerz. W osobnym garnku zagotuj ok. 1,5 szklanki wody, posól ją i wrzuć soczewicę i gotuj aż będzie miękka. Odcedź na sitku. Pora pokrój na 4 części wzdłuż a te w poprzek na małe części. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij pora.
  • 3. Wątróbkę zmiel w malakserze na gładko. Przełóż do miski, dodaj pora i soczewicę, dopraw i porządnie wymieszaj.
  • Przygotowywanie ślimaków 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży i w miarę cienki prostokąt, na całość nałóż farsz i zroluj wzdłuż dłuższego boku. Połóż na deskę i tnij w 1 cm plastry a te układaj na blaszkę. Każdy posmaruj rozbełtanym jajkiem. Pozostaw na 45 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku ok. 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Por Soczewica Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować