Drożdżowe ślimaki nadziewane farszem z wątróbki, soczewicy i pora. Przekąska na wszelkie imprezy, sylwestra czy święta. Najlepiej smakują z kubkiem pikantnego barszczyku.
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży
50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
1 jajko
200 ml mleka
1 łyżeczka soli
Farsz:
500 g wątróbki drobiowej
150 g czerwonej soczewicy
1/2 pora
masło do smażenia
sól, pieprz
gałka muszkatołowa, mielona kolendra
Ślimaki drożdżowe na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: do miski wsyp mąkę i drożdże. Mleko lekko podgrzej i dolej razem z rozpuszczonym masłem do mąki, wbij jajko, dodaj sól i wyrób na gładkie ciasto. Pozostaw w misce do wyrastania, do podwojenia objętości.
2.Farsz: w dużym garnku zagotuj wodę. Na wrzątek wrzuć wątróbkę i gotuj ją ok. 10 mnut. Wyjmij na talerz. W osobnym garnku zagotuj ok. 1,5 szklanki wody, posól ją i wrzuć soczewicę i gotuj aż będzie miękka. Odcedź na sitku. Pora pokrój na 4 części wzdłuż a te w poprzek na małe części. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij pora.
3.Wątróbkę zmiel w malakserze na gładko. Przełóż do miski, dodaj pora i soczewicę, dopraw i porządnie wymieszaj.
4.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży i w miarę cienki prostokąt, na całość nałóż farsz i zroluj wzdłuż dłuższego boku. Połóż na deskę i tnij w 1 cm plastry a te układaj na blaszkę. Każdy posmaruj rozbełtanym jajkiem. Pozostaw na 45 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku ok. 20-25 minut.
Komentarze