Ślimaki drożdżowe na słono

  • wyświetlono: 1851 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Drożdżowe ślimaki nadziewane farszem z wątróbki, soczewicy i pora. Przekąska na wszelkie imprezy, sylwestra czy święta. Najlepiej smakują z kubkiem pikantnego barszczyku.

Iwona75

Składniki

Ciasto:
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży
50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
1 jajko
200 ml mleka
1 łyżeczka soli

Farsz:
500 g wątróbki drobiowej
150 g czerwonej soczewicy
1/2 pora
masło do smażenia
sól, pieprz
gałka muszkatołowa, mielona kolendra

rozbełtane jajko do smarowania

Sposób przygotowania przepisu:

Ślimaki drożdżowe na słono

  • 1. Ciasto: do miski wsyp mąkę i drożdże. Mleko lekko podgrzej i dolej razem z rozpuszczonym masłem do mąki, wbij jajko, dodaj sól i wyrób na gładkie ciasto. Pozostaw w misce do wyrastania, do podwojenia objętości.
  • 2. Farsz: w dużym garnku zagotuj wodę. Na wrzątek wrzuć wątróbkę i gotuj ją ok. 10 mnut. Wyjmij na talerz. W osobnym garnku zagotuj ok. 1,5 szklanki wody, posól ją i wrzuć soczewicę i gotuj aż będzie miękka. Odcedź na sitku. Pora pokrój na 4 części wzdłuż a te w poprzek na małe części. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij pora.
  • 3. Wątróbkę zmiel w malakserze na gładko. Przełóż do miski, dodaj pora i soczewicę, dopraw i porządnie wymieszaj.
  • Przygotowywanie ślimaków4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży i w miarę cienki prostokąt, na całość nałóż farsz i zroluj wzdłuż dłuższego boku. Połóż na deskę i tnij w 1 cm plastry a te układaj na blaszkę. Każdy posmaruj rozbełtanym jajkiem. Pozostaw na 45 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku ok. 20-25 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiporWielkanocsoczewicaciasto drożdżoweświętabułkiwątróbka drobiowaboże narodzenieSylwestersoczewica czerwonaświęta bożego narodzeniabułki z farszem mięsnymnadzienie mięsnefarsz z soczewicąprzekąski na partyprzekąski na sylwestrałatwe potrawyszybkie potrawy

Komentarze

Podobne przepisy

słone roladki z wafla

Dodane przez: lucyna19

Waflowe roladki na słono

Roladki to bardzo pomysłowa przystawka.Można...

Babeczki na słono

Dodane przez: BetiS

Babeczki na słono

Coś na ząb w 10 minut

babeczki

Dodane przez: mirelaj

babeczki na słono z różnościami

babeczki inaczej

gofry na słono

Dodane przez: iziona

Gofry na słono

Moje dzieci bardzo lubią gofry...

Płatki owsiane z pomidorami i cebulką

Dodane przez: AnetaJ

Płatki owsiane z pomidorami i cebulką na...

To owsianka na wytrawnie, z pomidorami...

image-0qafhfa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kruche babeczki na słono z wątróbką

Pyszne połączenie kruchego ciasta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE