Drożdżowe serca z orzechowym nadzieniem

4.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, pachnące orzechami drożdżówki w kształcie serc, mogą być podarunkiem dla bliskiej osoby :)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 3 szklanki mąki

    3/4 szklanki letniego mleka

    30 g drożdży

    1 jajko

    5 łyżek cukru

    3 łyżki masła

    szczypta soli

    orzechowe nadzienie: 200 g zmielonych orzechów włoskich

    150 g brązowego cukru

    150 g śmietany 30 proc.

    50 ml rumu lub aromatu rumowego

    cynamon

    ponadto: jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Drożdżowe serca z orzechowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z drożdży, łyżki cukru, mąki i odrobiny ciepłego mleka zrobić rozczyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do drożdży wbić jajko, dodać pozostałą mąkę, mleko, cukier i sól. Wyrobić gładkie ciasto, stopniowo dodając roztopione masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.60 minut.
  • Drożdżowe serca z orzechowym nadzieniem 2. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części, formując z nich kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek i z wierzchu posmarować nadzieniem. Następnie zwinąć w rulonik (tak jak zwijamy naleśniki). Zwinięte ciasto na naleśnik złożyć na pół. Przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Rozcięte części wywinąć na boki, by otrzymać kształt serca.
  • Drożdżowe serca z orzechowym nadzieniem 3. Ułożyć na blaszce w odstępach, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30-40 minut (do podwojenia objętości). Kiedy bułeczki już urosną, posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec ok.15 minut w 180 st.(do zrumienienia).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie Drożdże

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować