Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami

  • wyświetlono: 219 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sezon na wiśnie trwa, warto coś z nich przygotować, np. upiec pyszniutkie rogaliki drożdżowe z budyniem. Słodkie i kwaśne zarazem. Pyszne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, dla gości i na piknik. Uwielbiam piec ciasto drożdżowe, zawsze mi się udaje. Pysznie nadziane budyniem i wiśniami to coś obłędnie pysznego. Polecam upieczcie takie.

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na rozczyn:
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
5 łyżek cukru
2 jajka
1 cukier waniliowy
5 dag masła lub margaryny

Nadzienie:
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
1 szklanka wydrylowanych wiśni

Dodatkowo:
mąka pszenna

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami

  • Ciasto.1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy aż powstaną małe grudki, dodajemy oba cukru, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn, zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne to dosypujemy mąki. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce żeby pięknie wyrosło.
  • Nadzienie.2. Nadzienie: W połowie mleka rozpuszczamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy. Do przestudzonego dodajemy wiśnie odciśnięte z soku i pokrojone na mniejsze kawałki i dokładnie mieszamy.
  • Formowanie rogalików.3. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części, każdą wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy po porcji nadzienia, i zawijamy formując rogaliki.
  • Do pieczenia.4. Do pieczenia: Uformowane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ urosną.
  • Pieczenie.5. Pieczenie: Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do ładnego zrumienienia. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.
  • Gotowe.6. Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z podanych składników wyszło mi trzy blaszki rogalików.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowebudyńWiśnierogalikirogaleDrożdżowe rogalerogaliki z budyniemrogale z wiśniami

Komentarze

Podobne przepisy

Krucho drozdzowe waniliowe rogaliki z wiśniami

Dodane przez: Bożena Z.

Krucho drożdżowe waniliowe rogaliki z wiśniami

ze swieżymi wisienkami- na drugie...

Rogale maślane z jagodami

Dodane przez: Cukiereczek

Rogale maślane z jagodami

Uwielbiam te rogaliki, są pulchne...

Ciasteczka

Dodane przez: rzelkazag

Ciasteczka z budyniem i owocami

Pomysł na szybkie, smaczne i niedrogie...

Drożdżówki z jagodami i budyniem

Dodane przez: mysza75

Drożdżówki z jagodami i budyniem

Drożdżówki z poznańskiego szneki...

rogaliki piknikowe  z powidłami

Dodane przez: Bożena Z.

Piknikowe rogale maślane waniliowe...

szybkie i smaczne- mozna je zabrać...

Ekspresowe drożdżówki z budyniem i borówkami

Dodane przez: paulette17

Ekspresowe "drożdżówki" z budyniem i borówkami

Przygotowanie drożdżówek zwykle...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE