Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon na wiśnie trwa, warto coś z nich przygotować, np. upiec pyszniutkie rogaliki drożdżowe z budyniem. Słodkie i kwaśne zarazem. Pyszne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, dla gości i na piknik. Uwielbiam piec ciasto drożdżowe, zawsze mi się udaje. Pysznie nadziane budyniem i wiśniami to coś obłędnie pysznego. Polecam upieczcie takie.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    1 szklanka ciepłego mleka
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki mąki tortowej

    Ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    5 łyżek cukru
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    5 dag masła lub margaryny

    Nadzienie:
    2 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki cukru
    1 szklanka wydrylowanych wiśni

    Dodatkowo:
    mąka pszenna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki

Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy aż powstaną małe grudki, dodajemy oba cukru, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn, zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne to dosypujemy mąki. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce żeby pięknie wyrosło.
  • Nadzienie. 2. Nadzienie: W połowie mleka rozpuszczamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy. Do przestudzonego dodajemy wiśnie odciśnięte z soku i pokrojone na mniejsze kawałki i dokładnie mieszamy.
  • Formowanie rogalików. 3. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części, każdą wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy po porcji nadzienia, i zawijamy formując rogaliki.
  • Do pieczenia. 4. Do pieczenia: Uformowane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ urosną.
  • Pieczenie. 5. Pieczenie: Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do ładnego zrumienienia. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.
  • Gotowe. 6. Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi trzy blaszki rogalików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować