Drożdżowe paluchy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Te chrupiące paluchy drożdżowe przygotowałam na imprezę urodzinową córki. Bardzo proste i smaczne :) Oczywiście ładniej prezentowały by się poskręcane ale zajęło by to za dużo czasu, a takie proste też smakowały.

  • 60 min

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
    150 ml ciepłego mleka
    100 ml oleju
    1 jajko
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki czosnku granulowanego
    2 szklanki mąki pszennej
    dodatkowo starty żółty ser
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Przystawki Przekąski

Drożdżowe paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. W miseczkę kruszymy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, 2 łyżki mąki, mieszamy, zostawiamy na 10 minut by zaczyn ruszył. Następnie dodajemy jajko, olej, sól, czosnek granulowany i mąkę dobrze wyrabiamy, jak się klei podsypujemy mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut by troszkę ruszyło. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek, posypujemy startym serem i kroimy na 10 centymetrowe paski, które z kolei kroimy na cienkie paseczki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor około 10- 15 minut w 180 stopniach.

Porady

Możemy posypać innymi dodatkami lub ziołami ale u nas najchętniej jedzone są takie proste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty Bułka pszenna typu paluch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować