Ostatnio mamy smak na wypieki drożdżowe. My i nasi znajomi :DByły jagodzianki to dlaczego nie mogą by ze szpinakiem. A jak szpinak to i koniecznie czosnek i feta. Mmmmmm pychotka.
Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Z drożdży zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać do miski zrobić wgłębienie. Do mąki wlać nasz rozczyn i dodać resztę składników. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok godziny.
Farsz:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wyciskamy 2 ząbki czosnku i dodajemy szpinak ( czy to brykiet czy liście). Dusimy do połączenia składników. Woda musi odparować, zostaje sama papka ;)
Szpinak mieszamy z fetą. Tu już zależy od Was jak proporcja. wedle smaku
Ciasto rwać na kawałki, zrobić placek ( można posłużyć się wałkiem jednak ja robię to ręką) i położyć na środku łyżeczka farsz. Zalepić placek tak aby nie było widać farszu i uformować kształt bułeczki.Złączeniem ułożyć do dołu blaszki.
Komentarze