Ciasto poduszkowiec.

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Banalnie proste ciacho a do tego bardzo smaczne.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    5 jajek
    220 g mąki pszennej
    180 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szklanki wody gazowanej
    pół szklanki oleju
    3 łyżki kakao
    ser:
    500 g sera
    1 budyń waniliowy
    100 g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto poduszkowiec. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto poduszkowiec. 1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka a następnie olej i wodę. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do ciasta i delikatnie łączymy. Wylewamy do dużej blaszki ( 26 na 37 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ser miksujemy z budyniem i cukrem, ja dałam ser twarogowy trzykrotnie mielony i wydaje mi się że był za ciężki bo utonął w cieście, myślę że lepszy był by ser z wiaderka.
    Ser przekładamy do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto paski w pionie i poziomie tworząc kratkę. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

Porady

Możemy dodać serek z wiaderka, nawet i smakowy np. pomarańczowy lub waniliowy. Do ciasta możemy dodać zamiast wody gazowanej colę lub pepsi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować