ciasto:
5 jajek
220 g mąki pszennej
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki wody gazowanej
pół szklanki oleju
3 łyżki kakao
ser:
500 g sera
1 budyń waniliowy
100 g cukru
Ciasto poduszkowiec. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka a następnie olej i wodę. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do ciasta i delikatnie łączymy. Wylewamy do dużej blaszki ( 26 na 37 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser miksujemy z budyniem i cukrem, ja dałam ser twarogowy trzykrotnie mielony i wydaje mi się że był za ciężki bo utonął w cieście, myślę że lepszy był by ser z wiaderka.
Ser przekładamy do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto paski w pionie i poziomie tworząc kratkę. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Porady
Możemy dodać serek z wiaderka, nawet i smakowy np. pomarańczowy lub waniliowy. Do ciasta możemy dodać zamiast wody gazowanej colę lub pepsi.
Komentarze