Drożdżówki wytrawne z mięsem i pieczarkami

4.5 (155 ocen)

Zawsze swoje ciasta i ciasteczka robiłam na cieście kruchym, półkruchym, lub biszkoptowym, nie cierpiałam ciasta drożdżowego, bo nigdy nie byłam z niego zadowolona. Postanowiłam jednak, że znowu się z nim zmierzę....i tu spotkało mnie miłe zaskoczenie, ciasto rosło jak należy, było super plastyczne

Składniki:

  • wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
    ciasto :
    700 g mąki pszennej
    40 g drożdży
    250 ml. ciepłego mleka
    140 g roztopionego masła
    3 żółtka ( roztrzepane białka będą potrzebne do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem)
    1,5 łyżeczki cukru
    0,5 łyżeczki soli
    na farsz :
    ok. 600 g zmielonego mięsa wołowego z rosołu z namoczoną wcześniej bułeczką
    duża cebula posiekan i przesmażona no oleju
    250 g pieczarek pokrojonych i przesmażonych na maśle
    sól do smaku i sporo pieprzu - farsz powinien być zdecydowany w smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Przystawki Przekąski

Drożdżówki wytrawne z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0odt6op 1. Mąkę przesiać do większej miski, po środku zrobić spore wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, wsypać na nie cukier i wlać 1/3 mleka, lekko pomieszać w tym gniazdku i przysypać odrobiną mąki, odstawić w ciepłe miejsce do ruszenia drożdży. Jeśli nie mamy na tyle szerokich grzejników aby postawić na tym miskę to można (jak ja zrobiłam) wstawić ją do dość ciepłej wody np. w zlewie.

    Jak już będzie widoczne, że nasze gniazdko sporo podrosło, dodać resztę mleka, żółtka, roztopione masło, sól i wyrobić ręcznie lub mikserem wyposażonym w specjalne przystawki do ciast drożdżowych.
    Wyrobione ciasto odstawić znowu w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości.

    Jak już będzie wystarczająco napuszone, wyłożyć na blat, podsypywać trochę mąką i lekko wyrobić aby się odgazowało.
    Podzielić na 2 -3 części, rozwałkowywać placki i wykrajać formaty które można ponadziewać.

    Zrobiłam różne, na początek pocięłam w szerokie pasy, nałożyłam farsz wzdłuż dłuższego brzegu, lekko zawinęłam, a drugi brzeg pocięłam w paski.
  • image-17ye6yk 2. Paski poprzekładałam na iksa, po wierzchu wypędzlowałam rozbełtanym białkiem.
  • image-00om7wq 3. Można tez zrobić inne formy, jak lubimy się pobawić.
    Ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia, postawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia, potem wstawić do gorącego piekarnika piec 30 - 35 minut w 175 stopniach, na sam koniec można temperaturę ciut zwiększyć.
  • image-1t5078q 4. Świetnie smakują z pikantnym gorącym czerwonym barszczykiem.
  • image-0a9gwag 5. SMACZNEGO !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Nadzienie Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować