Ciasto kokosowa Pani

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne połączenie chrupiącej bezy kokosowej z delikatnym budyniem i bitą śmietaną.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • beza:
    5 białek
    cukier puder 200 g
    1 łyżka maki pszennej
    wiórki kokosowe 150 g
    budyń kokosowy:
    mleczko kokosowe 400 ml
    mleko zwykłe 100 ml
    budyń waniliowy duży ( 64 g )
    4 łyżki cukru zwykłego
    masło prawdziwe 200 g
    dodatkowo:
    śmietana tortowa 36 % 250 ml
    serek mascarpone 250 g
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Ciasto kokosowa pani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kokosowa Pani. 1. Białka ubijamy na sztywno wsypując po łyżce cukier puder, na koniec dodajemy mąkę i wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy. Dużą blaszkę do pieczenia ( 26 na 36 cm ) wykładamy papierem do pieczenia, bezę wykładamy na blaszkę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i suszymy godzinę czasu w 140 stopniach.
    W garnku podgrzewamy mleczko kokosowe, w mleku zwykłym mieszamy cukier i budyń. Do gotującego się mleczka wlewamy rozmieszany proszek budyniowy.
    Gdy ciasto i budyń nam wystygnie, ucieramy masło na puch dodając po łyżce budyniu kokosowego. Wykładamy masę na bezę. Na wierzch ubijamy śmietanę tortową z cukrem pudrem pod koniec dodajemy serek mascarpone. Możemy dodać rozpuszczoną żelatynę, czyli 1 łyżka czubata żelatyny rozpuszczona w 4 łyżkach wrzątku. Ja włożyłam do woreczka cukierniczego i wyciskałam rozety.

    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować