Drożdżowe paluchy z serem

4.49 (169 ocen)

Paluchy z serem, mięciutkie, puszyste, obłędnie serowe i słodziutkie. Przepis pochodzi z cudownej książki Pawła Małeckiego Cukiernia Lidla. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    300 g mąki pszennej (plus do podsypywania)
    150ml mleka 3,2%
    22 g świeżych drożdży
    30 g cukru
    40 roztopionego masła , przestudzonego
    2 żółtka
    1 op. cukru waniliowego
    szczypta soli

    Masa serowa:
    275 g tłustego twarogu
    2 żółtka
    1 jajko
    100 g cukru pudru
    1 op. cukru waniliowego
    1 łyżka miękkiego masła
    skórka otarta z połowy cytryny
    odrobina soku z cytryny
    1-2 łyżki śmietany 18%

    Dekoracja:
    cukier puder/ lukier
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżowe paluchy z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i cukrem waniliowym (mleko powinno mieć temp. 40st. C) Dodać odrobinę mąki i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę składników i wszystko dobrze wyrobić, aż ciasto nie będzie się kleić. Ciasto obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • image-0j6ybua 2. Masa serowa: Twaróg zmielić. Żółtka, jajko, masło, cukier puder i cukier waniliowym utrzeć, dodać do twarogu razem z skórką, sokiem i śmietaną, dobrze wymieszać.
  • image-0phb96a 3. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 5 mm.
  • image-1pjsf35 4. Na połowie ciasta rozsmarować masę serową.
  • image-1yap6pj 5. Następnie złożyć w pół, przykrywając część z serem częścią bez sera. Dobrze przycisnąć oraz wygładzić.
  • image-1awwj8x 6. Ciasto pociąć na paski o szerokości około 2 cm.
  • image-18e6sj7 7. Każdy pasek skręcić kilkakrotnie i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia, następnie posmarować białkiem i piec w 180st.C około 15-20 minut.
  • image-1dgva06 8. Wyjąć i ostudzić. Ostudzone paluchy można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Sery Bułka pszenna typu paluch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować