Drożdżowe paluchy z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i cukrem waniliowym (mleko powinno mieć temp. 40st. C) Dodać odrobinę mąki i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę składników i wszystko dobrze wyrobić, aż ciasto nie będzie się kleić. Ciasto obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2.Masa serowa: Twaróg zmielić. Żółtka, jajko, masło, cukier puder i cukier waniliowym utrzeć, dodać do twarogu razem z skórką, sokiem i śmietaną, dobrze wymieszać.
3.Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 5 mm.
4.Na połowie ciasta rozsmarować masę serową.
5.Następnie złożyć w pół, przykrywając część z serem częścią bez sera. Dobrze przycisnąć oraz wygładzić.
6.Ciasto pociąć na paski o szerokości około 2 cm.
7.Każdy pasek skręcić kilkakrotnie i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia, następnie posmarować białkiem i piec w 180st.C około 15-20 minut.
8.Wyjąć i ostudzić. Ostudzone paluchy można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Smacznego!
Komentarze