polecam na sniadanie chrupkie drożdzowe placki z patelni z nadzeniem, cebulowo oliwkowym z serem, -sa smaczne i pożywne!
6 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
około 200 g mąki pszennej
3 -4 g świeżych drożdży w temp pokojowej
100 ml mleka
sól do smaku
1\2 łyżeczki cukru
oliwa do smażenia
Nadzenie:
2 średnie cebule czerwone posiekane
1 cebula czerowna z której powstana krążki
zielone oliwki po kilka na kazdy placek - około 100 g
10 dag sera parmezan
sól
szczypta chili
suszona natka
Drożdzowe placki z patelni z czerwoną cebulą oliwkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zaczyn drozdzowy:
Do miseczki wlewamy 50 ml mleka, rozpuszczamy w nim drożdże, cukier. Dodajemy 2 łyzki mąki, mieszamy i zostawiamy na 30 minut przykrytą ściereczką.
Potem przekładamy do wiekszej miski , dodajemy pozostałe składniki , i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kwadrans
Rozwałkowujemy i wykrawamy okragle placuszki za pomoca szklanki.W srodku wykrawamy (za pomoca literatki mniejsze koła w które bedziemy wkładać nadzenie.
2. 2 cebule siekamy , oliwki kroimy drobniej , szklimy na oliwie na koniec dodajemy ser parmezan , przyprawiamy do smaku i chwile mieszamy az składniki sie połacza .
1 cebule kroimy tak zeby powstały okragłe obwódki . Obwódki cebulowe umieszczamy na plackach . W srodku obwódek wykładamy farsz cebulowo-oliwkowy . Smazymy na rozgrzanej oliwie na rumiano z obu stron.
Odsączamy na papierowy reczniku , smacznego.
Komentarze