REKLAMA

Kasza zapiekana po staropolsku

wyświetlono: 587 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Kasza zapiekana po staropolsku to moja propozycja na obiad. Danie jest bardzo smaczne i syte. Kasza gotowana w wodzie grzybowej nabiera aromatu i smaku.

opublikowany: 09.03.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki
    300 g kaszy perłowej
    20 g suszonych grzybów
    2 piersi pojedyncze z kurczaka
    200 g śmietany (18%)
    2 łyzki oliwy
    1 puszka zielonego groszku
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 pęczek szczypiorku
    sól
    pieprz
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć w 1/2 l wody najlepiej na całą noc, a następnie ugotować je do miękkości.
    Odcedzić grzyby na sitku, ale wody nie wylewać.
    Na wodzie w której gotowały się grzyby plus uzupełnić resztę wody posolić i ugotować kaszę.
    Piersi z kurczaka pokroić w kostkę o wielkości 1,5 cm i oprószyć solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka z wszystkich stron lekko go przyrumieniając.
    Grzyby posiekać drobno nożem.
    Ugotowaną kaszę wymieszać z posiekanymi grzybami, kurczakiem, groszkiem odsączonym na sicie, szczypiorkiem, natką pietruszki i włożyć do naczynia do zapiekania.
    Zapiekankę posmarować śmietaną, oprószyć szczypta soli i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
    Podawać posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: paulette17 20180711_125838

KURCZAK PO STAROPOLSKU

Pyszny kurczak w chrupiącej złocistej skórce i z soczystym mięskiem.

kategoria: Dania główne opublikowany: 22.06.2015 | wyświetlono: 4137 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: kasienka1987 kasienka1987

schabowe po staropolsku

wyglądają niepozornie ale mięso po prostu rozpływa się w ustach

kategoria: Dania główne opublikowany: 03.12.2013 | wyświetlono: 2707 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE