Kasza zapiekana po staropolsku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kasza zapiekana po staropolsku to moja propozycja na obiad. Danie jest bardzo smaczne i syte. Kasza gotowana w wodzie grzybowej nabiera aromatu i smaku.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki
    300 g kaszy perłowej
    20 g suszonych grzybów
    2 piersi pojedyncze z kurczaka
    200 g śmietany (18%)
    2 łyzki oliwy
    1 puszka zielonego groszku
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 pęczek szczypiorku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Kasza zapiekana po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć w 1/2 l wody najlepiej na całą noc, a następnie ugotować je do miękkości.
    Odcedzić grzyby na sitku, ale wody nie wylewać.
    Na wodzie w której gotowały się grzyby plus uzupełnić resztę wody posolić i ugotować kaszę.
    Piersi z kurczaka pokroić w kostkę o wielkości 1,5 cm i oprószyć solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka z wszystkich stron lekko go przyrumieniając.
    Grzyby posiekać drobno nożem.
    Ugotowaną kaszę wymieszać z posiekanymi grzybami, kurczakiem, groszkiem odsączonym na sicie, szczypiorkiem, natką pietruszki i włożyć do naczynia do zapiekania.
    Zapiekankę posmarować śmietaną, oprószyć szczypta soli i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
    Podawać posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Grzyby Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować