Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne do zupy

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    250 g mąki,
    15 g drożdży,
    5 g cukru,
    1/4 szklanki mleka,
    jajko,
    szczypta soli,
    30 g stopionego masła

    farsz:
    500 g pieczarek,
    duża cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    garść posiekanej natki pietruszki,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek
    kilka łyżek startego parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: pokroić pieczarki w kostkę i usmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić, dodać natkę pietruszki. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 50 g mąki i kilka łyżek mleka (z podanej ilości płynu trzeba dodać tyle, aby otrzymać gęstość kwaśnej śmietany). Wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać jajko, resztę mąki i lekko posolić. Wyrabiać ok. 15 minut, pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać masło i wyrabiać dalej, do wchłonięcia tłuszczu. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Cienko rozwałkować (ok. 2 mm), pokroić na kwadraty (u mnie o bokach 10 cm). Na środku umieścić porcję pieczarek, posypać parmezanem. Skleić pasztecik za pomocą widelca. Odstawić na 20-30 minut. Każdy pasztecik posmarować mlekiem lub jajkiem, zrobić nacięcie na wierzchu każdego z nich. Piec w 190 stopniach ok. 20 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować