Drożdżowe paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: pokroić pieczarki w kostkę i usmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić, dodać natkę pietruszki. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 50 g mąki i kilka łyżek mleka (z podanej ilości płynu trzeba dodać tyle, aby otrzymać gęstość kwaśnej śmietany). Wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać jajko, resztę mąki i lekko posolić. Wyrabiać ok. 15 minut, pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać masło i wyrabiać dalej, do wchłonięcia tłuszczu. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Cienko rozwałkować (ok. 2 mm), pokroić na kwadraty (u mnie o bokach 10 cm). Na środku umieścić porcję pieczarek, posypać parmezanem. Skleić pasztecik za pomocą widelca. Odstawić na 20-30 minut. Każdy pasztecik posmarować mlekiem lub jajkiem, zrobić nacięcie na wierzchu każdego z nich. Piec w 190 stopniach ok. 20 minut
Komentarze