Drożdżowe dyniowe z miodem i śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną dyniową drożdżówkę. Świetnie smakuje z kubkiem gorącego kakao lub mleka. Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto :
    1/4 szkl miodu
    1/4 szkl oleju
    1/4 szkl mleka
    1/2 szkl puree dyniowego
    1 op suszonych drożdży
    3 szkl mąki orkiszowej
    Na kruszonkę :
    50 g masła
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki erytrolu
    4 łyżki mąki orkiszowej
    Ponadto :
    10 śliwek
    blaszka 26 x 16 x 5
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery Puree

Drożdżowe dyniowe z miodem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W międzyczasie myjemy śliwki i osuszamy z wody, kroimy na połówki.
    Do drugiej miski wkładamy składniki na kruszonkę i zagniatamy.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, układamy połówki śliwek i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut - do suchego patyczka. Ciasto studzimy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować