Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Racuchy wychodzą mięciutkie i cudownie pachnące, więc naprawdę ciężko im się oprzeć! Zaznaczę, że drożdże bardzo lubią się z miodem i dzięki temu ciasto idealnie wyrasta.

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • (ponad 20 sztuk)
    250g mąki pszennej
    25g świeżych drożdży
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
    1 szczypta soli
    4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
    1 jajko
    Dodatkowo:
    około 8-10 śliwek
    Ponadto:
    olej do smażenia
    cukier puder/miód do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypać do miski.
    Dodać pokruszone drożdże, miód oraz szczyptę soli.
    Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania śliwek (*).
    Wypestkowane śliwki pokroić w kostkę.
    Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy.
    Wszystko razem porządnie wyrobić oraz na końcu połączyć ze śliwkami.
    Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (**).
    (Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.)
    Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor.
    Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem lub polać odrobiną miodu.

Porady

(*) Ciasta nie odstawiam na dłuższy czas do wyrośnięcia i pomimo tego placki zawsze są mięciutkie oraz puszyste. (**) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Miód Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować