Drożdżowe ciasteczka

0 (0 ocen)

Pyszne i mięciutkie ciasteczka z dodatkiem truskawki zadowolą wszystkich.

Składniki:

  • 125 g margaryny
    2.1/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    2.5 dag drożdży
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    truskawki
    1 jajko do posmarowania
    cukier perlisty do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżowe ciasteczka 1. Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę, jajka, śmietanę oraz pokruszone drożdże, szybko zagnieść ciasto tak jak kruche.
    Nie czekać na wyrastanie, ciasto cienko ( około 1/2 cm) rozwałkować na stolnicy podsypanej sporą ilością mąki i szklanką wyciąć krążki, ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blaszce, następnie każde ciasto posmarować lekko ubitym jajkiem i poukładać na wierzchu plasterki truskawek, lekko je wciskając.
  • drożdżowe ciasteczka 2. Ciasteczka na koniec posypać cukrem.
    Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do temp. 180 st od 15 do 18 min.
    Moje truskawki były dosyć kwaśne więc ciastka po wierzchu posypałam dodatkowo cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować