Ciasteczka krucho-drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kto w święta, nie myśli o słodkościach ?-Ja owszem, tak. Po tak przygotowane zajączki, kwiatki, kurki sięgają dzieci, a także dorośli. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    10 dag. cukru pudru
    1 opakowanie drożdży instant 7 g.
    20 dag. masła
    1 szklanka śmietany
    2 żółtka
    1 łyżka octu
    Dodatkowo:
    1 rozmieszane białko
    cukier do posypania
    cukier puder do posypania
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Mąkę, cukier puder, drożdże mieszam , dodaje śmietanę, masło, żółtka, ocet, zagniatam ciasto, pozostawiam na stolnicy, pod przykryciem na ok. 30 minut.
  • jk 2. Ciasto jeszcze raz zagniatam, wałkuje, wycinam foremką ciastka, układam na blasze, smaruje białkiem, posypuje cukrem, piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • jk 3. Upieczone i wystudzone ciastka posypuje cukrem pudrem.

Porady

Jeśli nie mamy foremek, ciastka możemy wycinać szklanką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować