Drożdżowe ciasteczka z cukrem

4.89 (171 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Słodkie i pyszne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    2 żółtka
    5 dag drożdży
    pół szklanki śmietany 12%
    2 łyżki cukru
    25 dag masła lub margaryny

    dodatkowo:
    2 białka
    cukier kryształ
    mąka do podsypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.89 (171 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Do kawy Desery Ciastka

Drożdżowe ciasteczka z cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną.
  • 2. Do mąki dać masło lub margarynę,rozetrzeć opuszkami palców,następnie dodać jajka,żółtka i drożdże ze śmietaną.Zagnieść mięciutkie ciasto.
  • 3. Ciasto wałkować ,za pomocą szklanki wycinać krążki,każdy krążek smarować roztrzepanym białkiem i obficie posypywać cukrem.
  • 4. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować