Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

4.67 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszne bułeczki drożdżowe ze słodkim nadzieniem. Są miękkie i puszyste.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 8 bułeczek:
    Ciasto:
    250g mąki pszennej (polecam typ 550)
    7g świeżych drożdży (lub 3,5g suszonych)
    1 szczypta soli
    125 ml mleka
    1 żółtko
    40g roztopionego masła lub 30 ml oleju
    55g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Dodatkowo:
    gęsty dżem
    białko do posmarowania bułeczek
    Lukier:
    1/4 szklanki cukru pudru
    1-2 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny (u mnie woda i sok)
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn. Pokruszone drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka (ale nie gorącego!), 1 łyżką cukru oraz 1 łyżką mąki i następnie przykryć ściereczką. Rozczyn odstawić na około 10 minut.
    Po tym czasie w misce połączyć mąkę, oba cukry i sól. W składnikach sypkich zrobić "dołek", w który należy wlać drożdże i resztę mleka. Całość dokładnie wyrobić - stopniowo dolewając masło lub olej. Dodać żółtko.
    (Masa powinna posiadać gładką i elastyczną konsystencję oraz idealnie odchodzić od dłoni.)
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części (po około około 60g każda). Z każdego kawałka uformować okrągłe kuleczki, a następnie płaskie placuszki. Na środku położyć po 1 łyżce nadzienia. Wszystkie bułeczki dokładnie zlepić. Bułeczkom nadać owalny kształt i umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Tak ułożone ponownie przykryć szmatką i odstawić na 30-40 minut do kolejnego wyrośnięcia. Bułki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w lekko rozgrzanym piekarniku przez 18-20 minut w temperaturze 180 stopni.
    Po ostudzeniu posmarować lukrem.
    Lukier:
    Cukier puder energicznie rozmieszać z dodatkiem wody lub/i sokiem cytrynowym.

Porady

(*) Drożdże suche należy wymieszać z mąką i od razu dodać do reszty składników. (**) Ciasto można odstawić na 12 godzin do lodówki, czyli np. przygotować je wieczorem, a rano uformować i upiec bułeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować