Drożdżowe bułeczki z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne, każdy się na nie skusi

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml ciepłego mleka
    1 żółtko
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowe
    2 łyżki roztopionego masła lub dobrej margaryny
    400g-500g mąki tortów
    4 jabłka
    Na kruszonkę
    1 łyżka masła
    3 łyżki cukru
    30 g świeżych drożdży
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bułki drożdżowe Desery

Drożdżowe bułeczki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać mleko, masło, wkruszyć drożdże, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtko, wymieszać na koniec stopniowo dodawać mąkę i wyrobić ciasto. Gotowe nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
    2. Jabłka umyć, obrać, pokroić w ósemki.
    3. Ciasto przełożyć na stolicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość ok 6 mm. Pociąć w kwadraty ok 4-5cm.
    4. Na każdy kwadracik układać po 2 kawałki jabłka zamykać kwadracik tak jak pierogi ale nie sklejac całego brzegu. Gotowe odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    5. Przygotować kruszonkę, połączyć ze sobą mąkę, cukier, masło, palcami. Gotowe bułeczki posmarować białkiem , posypać kruszonką. Odstawić na ok 10 minut do podrośnięcia. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować