Drożdżowe bułeczki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać mleko, masło, wkruszyć drożdże, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtko, wymieszać na koniec stopniowo dodawać mąkę i wyrobić ciasto. Gotowe nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
2. Jabłka umyć, obrać, pokroić w ósemki.
3. Ciasto przełożyć na stolicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość ok 6 mm. Pociąć w kwadraty ok 4-5cm.
4. Na każdy kwadracik układać po 2 kawałki jabłka zamykać kwadracik tak jak pierogi ale nie sklejac całego brzegu. Gotowe odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Przygotować kruszonkę, połączyć ze sobą mąkę, cukier, masło, palcami. Gotowe bułeczki posmarować białkiem , posypać kruszonką. Odstawić na ok 10 minut do podrośnięcia. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 C.
Komentarze