Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowo-dyniowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowo-dyniowym to idealna propozycja do szklanki mleka.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dżem;
    3 jabłka,
    kawałek dyni( szklanka startej),
    pół szklanki cukru,
    łyżka masła.
    Ciasto;
    4,5 szklanki mąki pszennej typ 450,
    2 łyżki cukru,
    20 g drożdży,
    2 jajka,
    1 szklanka mleka,
    8 łyżek oleju.
    Dodatkowo;
    Cynamon.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciastka

Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowo-dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dżem;


    Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.

    Dynię obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
    Na patelnię wrzucamy masło, cukier, jabłka i dynię. Dusimy na małym ogniu aż jabłka się lekko rozpadną, około 30 minut. Studzimy.
  • 2. Ciasto;

    Do mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
    Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
    Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  • 3. Ciasto i dżem dzielimy na dwie części.
    Wałkujemy ciasto, smarujemy dżemem, zwijamy w rulon. Kroimy plastry około 2 cm.
    Wykładamy na blaszkę.


    To samo robimy z drugim ciastem.
    Posypujemy cynamonem.
    Pieczemy 35-40 mimut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Porady

Możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Dynia Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować