Filety drobiowe z zielonym pesto, szynką i serem żółtym

5 (6 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczyste kotlety drobiowe z dodatkiem aromatycznego pesto z bazylii i czosnku niedźwiedziego.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety drobiowe - ok. 700 g
    4 plastry sera żółtego
    4 plastry szynki

    Pesto:

    20 g liści czosnku niedźwiedziego
    10 g liści bazylii
    1 mały ząbek czosnku
    25 g słonecznika
    50 g oleju rzepakowego
    10 g białego octu balsamicznego lub sok z cytryny do smaku
    sól i pieprz do smaku

    Panierka:

    1 jajko
    mąka do panierki - ok. 1 łyżki
    bułka tarta do panierowania - ok. 7 łyżek

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Filety drobiowe z zielonym pesto, szynką i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy pesto. Blendujemy wszystkie składniki, czosnek przeciskamy wcześniej przez praskę. Doprawiamy do smaku i odstawiamy na bok.

    Filety oczyszczamy z ewentualnych błon, myjemy i osuszamy. Każdy filet przekrawamy wzdłuż, tak aby można było go rozłożyć i powstał jeden duży kotlet. Rozbijamy lekko, smarujemy pesto, kładziemy plaster sera i szynki, składamy.
    Złożone kotlety posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie solą, panierujemy w mące, w jajku i w bułce tartej.

    Kotlety smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego :)

Porady

* Kotlety możemy przełożyć 2 plastrami sera lub szynki, pamiętając równocześnie o ograniczeniu dodatku soli, ponieważ i jeden i drugi dodatek jest dość słony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować