REKLAMA

Filety drobiowe z zielonym pesto, szynką i serem żółtym

wyświetlono: 199 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Soczyste kotlety drobiowe z dodatkiem aromatycznego pesto z bazylii i czosnku niedźwiedziego.

opublikowany: 15.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety drobiowe - ok. 700 g
    4 plastry sera żółtego
    4 plastry szynki

    Pesto:

    20 g liści czosnku niedźwiedziego
    10 g liści bazylii
    1 mały ząbek czosnku
    25 g słonecznika
    50 g oleju rzepakowego
    10 g białego octu balsamicznego lub sok z cytryny do smaku
    sól i pieprz do smaku

    Panierka:

    1 jajko
    mąka do panierki - ok. 1 łyżki
    bułka tarta do panierowania - ok. 7 łyżek

    olej do smażenia
Ocena:

(średnia 5 z 4 głosów)

Jak zrobić Filety drobiowe z zielonym pesto, szynką i serem żółtym?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy pesto. Blendujemy wszystkie składniki, czosnek przeciskamy wcześniej przez praskę. Doprawiamy do smaku i odstawiamy na bok.

    Filety oczyszczamy z ewentualnych błon, myjemy i osuszamy. Każdy filet przekrawamy wzdłuż, tak aby można było go rozłożyć i powstał jeden duży kotlet. Rozbijamy lekko, smarujemy pesto, kładziemy plaster sera i szynki, składamy.
    Złożone kotlety posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie solą, panierujemy w mące, w jajku i w bułce tartej.

    Kotlety smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego :)

Porady

* Kotlety możemy przełożyć 2 plastrami sera lub szynki, pamiętając równocześnie o ograniczeniu dodatku soli, ponieważ i jeden i drugi dodatek jest dość słony.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: magdzia44448 44262508_250283372311484_5660960856851087360_n

SZYBKA SAŁATKA Z SZYNKĄ I ŻÓŁTYM SEREM

Ekspresowa, tania i smaczna!

kategoria: Sałatki Szynki Ser opublikowany: 07.01.2018 | wyświetlono: 40323 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE