Dorsz pod piniowo-ziołową kruszonką z kolorową salsą

  • wyświetlono: 153 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Filet z dorsza pieczony z chrupiącą niezwykle aromatyczną kruszonką na bazie pachnącej świeżej natki z pietruszki, rukoli, kopru, orzeszków piniowych i orzeźwiającej limonki, podany z egzotyczną, kolorową salsą to ciekawy pomysł na przygotowanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie.

Ewelina Marcin
  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

800g fileta z dorsza
4 łyżeczki przyprawy do ryb i owoców morza
60g orzechów piniowych
20g świeżej natki z pietruszki
20g świeżego kopru
20g świeżej rukoli
50g bułka kajzerka
1 ząbek czosnku
skórka z 1 limonki
2 łyżki soku z limonki
30g parmezanu
4 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
sól
200g kuskus
olej do wysmarowania naczynia

Kolorowa salsa:
2 pomidory
1 mango
1 awokado
skórka z 1 limonki
sok z połowy limonki
1 pęczek kolendry
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka przyprawy do sałatek i dipów
sól
pieprz

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Dorsz pod piniowo-ziołową kruszonką z kolorową salsą

  • 1. Kolorowa salsa:
    Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Mango, awokado umyć, obrać i również pokroić w małą kostkę. Skórkę z limonki wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a kolendrę umyć i drobno posiekać. Do miski przełożyć pokrojone pomidory, mango, awokado, dodać skórkę z limonki, posiekaną kolendrę, miód, wlać oliwę i całość skropić sokiem z limonki. Doprawić przyprawą do sałatek i dipów, solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
  • 2. Filety z dorsza umyć, osuszyć i natrzeć przyprawą do ryb i owoców morza i odstawić na około 30 minut.
  • 3. Kruszonka piniowo- ziołowa:
    Składniki kruszonki przełożyć do malaksera, zmiksować pulsacyjnie tak żeby powstały drobne cząsteczki, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 4. Na każdy kawałek dorsza wyłożyć przygotowaną kruszonkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30minut.
  • 5. Kuskus wymieszać z 2 łyżkami oliwy, zalać wrzątkiem 1cm nad kaszą i odstawić aż wchłonie całą zawartość wody.
  • 6. Rybę podawać z kolorową salsą i kuskusem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybakaszaPomidoryawokadomangodorszkruszonkakasza kuskusobiadkuskuspestosmacznylimonkasalsaorzeszkiszybkifitzdrowe danieowocowaorzeszki piniipiniipesto ziołowefit obiadkruszonka ziołowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Klopsiki z dorsza w sałatce z ziołową fetą

Dodane przez: mysza75

Klopsiki z dorsza w sałatce z ziołową fetą

Lekki zdrowy obiad z dorszem i...

polędwica dorsza

Dodane przez: Kasja1986

polędwica z dorsza ukryta pod bakłażanowo-pomidorową...

Soczysta polędwica z dorsza otulona...

dorsz z salsą truskawkową

Dodane przez: Martyna1991

Polędwiczka z dorsza z salsą truskawkową...

Zawszę wydawało mi się że truskawki...

Dorsz zapiekany w cieście francuskim z suszonymi pomidorami posypany orzechową kruszonką

Dodane przez: AnkaFiranka

Dorsz w cieście francuskim z suszonymi pomidorami...

Ryby jak również orzechy są źródłem...

Dorsz z salsą truskawkową i szpinakowymi kluseczkami

Dodane przez: MałaMi

Dorsz pieczony, z salsą truskawkową i szpinakowymi...

Doskonały pomysł na obiad! Dotąd...

Limonkowy filet z dorsza z pikantną salsą mango

Dodane przez: igraszki losu

Limonkowy filet z dorsza z pikantną salsą...

Szybki, dietetyczny, aromatyczny...