Domowy makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, mieszamy.
Dodajemy jajko oraz żółtko i chwilę razem zagniatamy. Wlewamy olej rzepakowy, a następnie wodę zmieszaną z koncentratem pomidorowym. Zagniatamy elastyczne ciasto (ja zagniatałam je rzadko obracając na drugą stronę, a raczej szybko "masując", tzn. przyciskając ciasto do stolnicy zagniatałam je do przodu i do tyłu i tak mniej więcej po 10 powtórzeniach obracałam je dopiero na drugą stronę- dzięki temu ciasto się trochę nagrzało i było bardziej elastyczne). W razie potrzeby dolewamy nieco wody lub dosypujemy mąki. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka lub przykrywamy ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30-40 minut.
2.Po tym czasie dzielimy ciasto na 2-3 kawałki i każdy z nich rozwałkowujemy cieniutko, podsypując stolnicę dużą ilością mąki.
3.Jeśli chcemy otrzymać drobną krajankę rosołową, przecinamy każdy płat ciasta na około 3-4 cm kawałki, układamy jeden na drugim i drobno siekamy. Chcąc otrzymać tagliatelle, kroimy ciasto w paski o szerokości około 0,8-1,0 cm.
4.Pokrojony makaron rozsypujemy na cienko oprószonej mąką stolnicy- tak, aby się nie sklejał.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie- krajanę około 4-5 minut, a tagliatelle około 7-8 minut.
5.Podajemy z masłem i drobno posiekanym koperkiem.
Komentarze