Domowy ketchup bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory, banany oraz seler kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i podsmażamy.
Dodajemy startą cebulę, ząbki czosnku, pieprz, sól oraz rodzynki.
Dorzucamy pokrojoną paprykę oraz ocet balsamiczny.
Całość dusimy pod przykryciem przez piętnaście minut.
Następnie miksujemy na gładki sos, na najwyższych obrotach.
Doprowadzamy do wrzenia.
Chwilę przed przełożeniem do słoików lub butelek dodajemy drobno posiekany pęczek bazylii, można jeszcze raz zmiksować. ;) *
Ketchup przelewamy do niewielkich, wyparzonych wcześniej słoiczków i mocno zakręcamy.
Stawiamy na zakrętce.
Doskonały i zaskakujący dodatek do grilla. ;)
*Jeśli komuś zależy na idealnie gładkiej strukturze, może przetrzeć dodatkowo przez sitko.
Komentarze