Domowy ketchup bananowy

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Zaskocz znajomych na wspólnym grillu! ;)

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 5 bardzo dojrzałych bananów
    5 pomidorów
    5 laseczek selera naciowego
    5 ząbków czosnku
    2 niewielkie cebule
    pęczek świeżej bazylii
    2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis
    2 łyżeczki soli morskiej
    1 czerwona papryka
    1 szklanka rodzynek
    1 szklanka octu balsamicznego
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Domowy ketchup bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy ketchup bananowy 1. Pomidory, banany oraz seler kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i podsmażamy.

    Dodajemy startą cebulę, ząbki czosnku, pieprz, sól oraz rodzynki.

    Dorzucamy pokrojoną paprykę oraz ocet balsamiczny.
    Całość dusimy pod przykryciem przez piętnaście minut.

    Następnie miksujemy na gładki sos, na najwyższych obrotach.
    Doprowadzamy do wrzenia.
    Chwilę przed przełożeniem do słoików lub butelek dodajemy drobno posiekany pęczek bazylii, można jeszcze raz zmiksować. ;) *

    Ketchup przelewamy do niewielkich, wyparzonych wcześniej słoiczków i mocno zakręcamy.
    Stawiamy na zakrętce.

    Doskonały i zaskakujący dodatek do grilla. ;)

    *Jeśli komuś zależy na idealnie gładkiej strukturze, może przetrzeć dodatkowo przez sitko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Ketchup Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować