1 kg pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
mała marchewka
mała pietruszka
40 ml octu winnego ( może być spirytusowy)
50 g cukru
garść świeżej bazyli
sól,pieprz, po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej,pół łyżeczki pieprzu ziołowego
2 liście laurowe
Sposób przygotowania przepisu:
Domowy ketchup
1.
Pomidory umyć, wyciąć twardą szypułkę. Pokroić na ćwiartki. Wrzucić do garnka.
Cebulę obrać , pokroić w kostkę i dorzucić do pomidorów.
Czosnek obrac i przecisnąć przez praskę.Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Dorzucić do garnka. Dodać garść bazylii i listki laurowe.Dusić ok. 1 godzinę.
2.
Listki laurowe wyjąć!!! Następnie zblenderować,dodać ocet, cukier i przyprawy. Próbować i doprawić jeszcze. Ketchup gotować jeszcze pół godzinki.Następnie przetrzeć przez sito i gotować aż ketchup zgęstnieje.
3.
Przelać do butelek lub słoiczków. Pasteryzować 6 min. Odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Ketchup wspaniale nadaje sie na kanapki lub jako dodatek do potraw. Po przetarciu i odparowaniu wyszło mi 1 l ketchupu.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze