Domowy jogurt

5 (199 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki i prosty jogurt domowy

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jogurty typu greckiego po 380 g /opakowanie w niebieskim kolorze ze świątynią grecką :)/
    2 litry mleka / ja użyłem mleka w worku, ideałem będzie mleko od gospodarza/
    3 słoiki litrowe z nakrętkami
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Domowy jogurt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko należy podgrzać w garnku do 37 stopni, metoda sprawdzanie,jak włożymy palec ma być ciepłe ale nie może parzyć lub termometr spożywczy.Do tak nagrzanego mleka dodajemy dwa jogurty typu greckiego i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do wcześniej wyparzaonych słoików i lekko dokrecamy.Słoiki wstawiamy w ciepłe miejsce,ją to robię w piekarniku nagrzanym do 30 stopni,ale możemy to również opatulić kocykiem.Po 6 - 7 godzinach uzyskujemy pyszny jogurt.Z tak powstałego jogurtu greckiego robimy sobie już jogurt sami w domu.Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować