Domowy jogurt naturalny

0 (0 ocen)

Jeżeli nigdy nie próbowaliście samodzielnie wykonanego w domu jogurtu, to polecam naprawdę warto. A zbliżające się lato jest do tego idealną porą roku. Jogurt świetnie chłodzi rozgrzany organizm

Składniki:

  • fiolka żywych kultur bakterii

    1 litr mleka 3,2 % pasteryzowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Domowy jogurt naturalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie jogurtu w domu musimy zacząć od zakupu żywych kultur bakterii jogurtu tzw. Zakwaskę. Ja taką Zakwaskę kupuję w sklepie ze zdrową żywnością ( cena około 7 zł ).
  • 2. Mleko do przygotowania jogurtu powinno mieć temperaturę ok. 37-43 stopnie Celsjusza. Jeżeli nie mamy w posiadaniu termometru kuchennego, taką temperaturę możemy osiągnąć zagotowując 0,5 l mleka. Gorące mleko mieszamy z zimnym, odczekujemy 3 minuty. w ten sposób uzyskujemy pożądaną temperaturę. Do tak przygotowanego mleka. wlewamy rozpuszczone żywe kultury bakterii i mieszamy.
  • 3. Mleko z kulturami bakterii, możemy zostawić w garnku, przelać do słoika lub termosu. Ważne, aby naczynie przykryć i owinąć ciepłym kocem lub ręcznikiem, następnie odstawić w ciepłe miejsce na około 10 godzin.
  • 4. Gotowy jogurt ma kremową konsystencję, przechowujemy go do 7 dni w lodówce.

Porady

UWAGA: może zdarzyć się tak, że wytworzy nam się serwatka ( w niewielkich ilościach). Jest to naturalny proces i świadczy o braku sztucznych dodatków. Nadmiar tej serwatki po prostu odlewamy. UWAGA: Gotowym jogurtem (pół szklanki) możemy zaszczepić kolejną porcję mleka jeszcze ok. 3 razy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Jogurt naturalny Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować