Indyjskie samosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz w oryginalnej wersji to ugotowane ziemniaki, czerwonowa cebula pokrojona w grubą kostkę. Ją dodałem jeszcze warzywa mrożone na bulion. Zaczynamy ziemniaki ugotować do miękkości, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w grubą kostkę, warzywa wrzucić do gotującej wody na 10 minut następnie odcedzić. Przyprawy kolendrę,garam masale,kmin mielony, kurkumę i chili rozcieramy w moździerzu. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i chwilę smażymy by zmiękła, następnie dodajemy warzywa i ziemniaki wszystko razem smażymy 2 minuty i dodajemy przyprawy całość przesmażamy okolo 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto. Mąkę przesypujemy do miski i dodajemy tymianek i olej. Mieszamy i powoli stopniowo dodajemy wodę. Ciasto powinno być dość twarde. Po wyrobieniu ciasto przykrywamy mokrą ściereczką na 20. Po tym czasie ciasto dzielimy na kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każda z kulek wałkujemy na półokrągłe cienkie placki ważne nie podsypujemy mąką nie trzeba. Placki kroimy na pół czyli z jednej kulki wyjdą nam 2 szkody. Bierzemy połówkę placka i woda smarujemy jeden z brzegów wodą i robimy stożki, które napełniamy naszym farszem dość obficie, zlepiamy pozostałe dwa brzegi i tak aż do końca. Jako, że użyłem piekarnika, nasze pierożki układamy na blasze wysmarowanej olejem i obtaczamy każdy pierożek w tłuszczu. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celsjusza i pieczemy aż będą ładne brązowe. Jako dodatek zrobiłem sos z jogurtu z dodatkiem koperku, soli, pieprzu i czerwonej papryki oraz czosnku ale to moja fantazja. Smacznego!!!
Porady
W oryginalnej wersji samosa robimy na głębokim tłuszczu, ale moja wersja też jest super. Dodatki do farszu możemy modyfikować, można użyć kalafiora, zielonego groszku lub tych warzyw, które najbardziej lubimy.
Komentarze