Indyjskie Samosa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Indyjskie samosa pieczone w piekarniku, pycha.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    500 g mąki pszennej
    100 ml oleju
    2 łyżeczki tymianku
    Woda do podlewania ciasta
    Farsz
    1 paczka warzyw mrożonych na bulion
    4 średnie cebule czerwone
    2 duże ziemniaki
    Przyprawy
    3 łyżeczki kolendry
    1,5 łyżeczki garam masale
    1 łyżeczka kminu mielonego
    0,5 łyżeczki kurkumy
    0,5 łyżeczki chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyjskie samosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz w oryginalnej wersji to ugotowane ziemniaki, czerwonowa cebula pokrojona w grubą kostkę. Ją dodałem jeszcze warzywa mrożone na bulion. Zaczynamy ziemniaki ugotować do miękkości, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w grubą kostkę, warzywa wrzucić do gotującej wody na 10 minut następnie odcedzić. Przyprawy kolendrę,garam masale,kmin mielony, kurkumę i chili rozcieramy w moździerzu. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i chwilę smażymy by zmiękła, następnie dodajemy warzywa i ziemniaki wszystko razem smażymy 2 minuty i dodajemy przyprawy całość przesmażamy okolo 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto. Mąkę przesypujemy do miski i dodajemy tymianek i olej. Mieszamy i powoli stopniowo dodajemy wodę. Ciasto powinno być dość twarde. Po wyrobieniu ciasto przykrywamy mokrą ściereczką na 20. Po tym czasie ciasto dzielimy na kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każda z kulek wałkujemy na półokrągłe cienkie placki ważne nie podsypujemy mąką nie trzeba. Placki kroimy na pół czyli z jednej kulki wyjdą nam 2 szkody. Bierzemy połówkę placka i woda smarujemy jeden z brzegów wodą i robimy stożki, które napełniamy naszym farszem dość obficie, zlepiamy pozostałe dwa brzegi i tak aż do końca. Jako, że użyłem piekarnika, nasze pierożki układamy na blasze wysmarowanej olejem i obtaczamy każdy pierożek w tłuszczu. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celsjusza i pieczemy aż będą ładne brązowe. Jako dodatek zrobiłem sos z jogurtu z dodatkiem koperku, soli, pieprzu i czerwonej papryki oraz czosnku ale to moja fantazja. Smacznego!!!

Porady

W oryginalnej wersji samosa robimy na głębokim tłuszczu, ale moja wersja też jest super. Dodatki do farszu możemy modyfikować, można użyć kalafiora, zielonego groszku lub tych warzyw, które najbardziej lubimy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Indyjskie pierożki

To może cię zainteresować