Przepyszny chleb z kaszy gryczanej białej. Prosty sposób wykonania, cudowny smak.
62 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg kaszy gryczanej białej nie palonej
3 litry wody
3 łyżki soli himalajskiej
2 paczki żurawiny po 100 g każda
1 paczka słoneczniku łuskanego
3 duże garści siemienia lnianego
Olej kokosowy lub masło do wysmarowania foremek
Chleb z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną należy przepłukać i wstawić do dużego naczynia a następnie zalać 3 litrami wody. Tak przygotowaną kaszę odstawiamy na 48 godzin i raz dziennie mieszamy. Po tym czasie kasza wchłonie prawie całą wodę. Tak przygotowaną kaszę należy po 2 dniach zblendować na gładką masę o konsystencji budyniu. Następnie dodajemy sól, żurawinę, słonecznik i siemię lniane, wszystko mieszamy i przelewamy do wcześniej nasmarowanych foremek podsypujemy trochę mąką lub płatkami owsianymi każdą z form. Tak przygotowane formy z ciastem zostawiamy na 12 godzin by ciasto nam wyrosło. Należy pamiętać aby zostawić około 2,5 cm w każdej foremce, ciasto nam urośnie. Po 12 godzinach piekarnik ustawiamy na grzanie góra/dół na 180 stopni Celsjusza i pieczemy 80 minut. Ostatnią rzeczą jaką należy zrobić jest delektowanie się pysznym chlebem. Smacznego!!!
Porady
Pamiętajmy aby nie kaszę mieszać raz dziennie i nie dolewać czy odbierać wody. Miksujemy na masę o konsystencji budyniu.
Komentarze