Chleb z kaszy gryczanej

0 (0 ocen)

  • 62 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszny chleb z kaszy gryczanej białej. Prosty sposób wykonania, cudowny smak.

  • 62 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg kaszy gryczanej białej nie palonej
    3 litry wody
    3 łyżki soli himalajskiej
    2 paczki żurawiny po 100 g każda
    1 paczka słoneczniku łuskanego
    3 duże garści siemienia lnianego
    Olej kokosowy lub masło do wysmarowania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną należy przepłukać i wstawić do dużego naczynia a następnie zalać 3 litrami wody. Tak przygotowaną kaszę odstawiamy na 48 godzin i raz dziennie mieszamy. Po tym czasie kasza wchłonie prawie całą wodę. Tak przygotowaną kaszę należy po 2 dniach zblendować na gładką masę o konsystencji budyniu. Następnie dodajemy sól, żurawinę, słonecznik i siemię lniane, wszystko mieszamy i przelewamy do wcześniej nasmarowanych foremek podsypujemy trochę mąką lub płatkami owsianymi każdą z form. Tak przygotowane formy z ciastem zostawiamy na 12 godzin by ciasto nam wyrosło. Należy pamiętać aby zostawić około 2,5 cm w każdej foremce, ciasto nam urośnie. Po 12 godzinach piekarnik ustawiamy na grzanie góra/dół na 180 stopni Celsjusza i pieczemy 80 minut. Ostatnią rzeczą jaką należy zrobić jest delektowanie się pysznym chlebem. Smacznego!!!

Porady

Pamiętajmy aby nie kaszę mieszać raz dziennie i nie dolewać czy odbierać wody. Miksujemy na masę o konsystencji budyniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować