Domowy jabłecznik osypany cukrem pudrem

5 (12 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny, ponadczasowy, domowy wypiek. Kiedyś piekły go nasze babcie, mamy, a teraz sami chcemy uczęstować naszych najbliższych, tym co mamy najlepsze. Jak już zagalopuję się z wymyślaniem nowości lubię przystanąć i wybrać to co tradycyjne. 

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru pudru
    250 g masła
    2 jajka wiejskie
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru z wanilią
    1 szczypta soli
    Masa jabłkowa :
    2 kilogramy jabłek - u mnie antonówki
    1/2 szklanka wody
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cukru z wanilią
    50 g masła
    3 łyżki bułki tartej
    po 1 łyżeczce cynamonu i kardamonu
    sok z 1/2 cytryny
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem - 24 cm x 35 cm
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (12 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik

Domowy jabłecznik osypany cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagniatam , wkładam do foliowego woreczka i do lodówki na ok . godzinę .
  • 2. Jabłka obieram ze skórki , trę na tarce o dużych oczkach , dodaję wodę , cukier , cukier waniliowy , masło , cynamon , kardamon , sok z cytryny , mieszam , doprowadzam do zagotowania , mieszając gotuję ok . 15 minut . Masę studzę , dodaję bułkę tartą , mieszam .
  • 3. Ciasto dzielę na pół , jedną część wałkuję , wykładam dno blaszki , wykładam masę jabłkową , drugą część ciasta wałkuję układam na masie jabłkowej , docinam brzegi . Piekę ok . 50 minut w temperaturze 180 stopni . Jeszcze ciepłe ciasto osypuję cukrem pudrem .

Porady

Piekąc jabłecznik ważną rolę ma odmiana jabłek :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować