Bardzo kruchy skubaniec z jabłkami osypany cukrem pudrem

4.64 (11 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo kruche skubane palcami ciasto w połączeniu z jabłkami i pianką , osypane cukrem pudrem ... :)Doskonałe do kawy czy herbaty w gronie rodziny czy znajomych :) Wykonanie nie sprawia trudności , a duża blacha ciasta jest bardzo podzielna :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    3 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    250 g masła roślinnego
    5 żółtek
    5 łyżek śmietany 18%
    1 szklanka cukru pudru
    1 cukier z ekstraktem wanilii
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    Masa jabłkowa :
    1.5 kilograma jabłek - u mnie Szare Renety
    0,5 szklanki cukru
    sok z 1/2 cytryny
    1 kisiel cytrynowy - 38 g
    Pianka:
    5 białek
    1 kisiel cytrynowy - 38 g
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    2 łyżki bułki tartej
    cukier puder do posypania
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 25 cm . x 39 cm .
Wystaw ocenę:

4.64 (11 ocen)

Bardzo kruchy skubaniec z jabłkami osypany cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bardzo kruchy skubaniec z jabłkami osypany cukrem pudrem 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce , zagniatam na jednolite ciasto . Ciasto dzielę na pół , pół ciasta skubię na blaszkę , wyrównuję i lekko dociskam aby kawałki się pozlepiały , posypuję tarta bułką . Blaszkę z ciastem i pozostałe ciasto wstawiam do lodówki na godzinę .
  • Bardzo kruchy skubaniec z jabłkami osypany cukrem pudrem 2. Jabłka obieram ze skórki , trę na tarce o dużych oczkach , dodaję cukier , kisiel , sok z cytryny , mieszam , rozkładam na spodzie przygotowanego ciasta .
  • Bardzo kruchy skubaniec z jabłkami osypany cukrem pudrem 3. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywno , dodaję cukier , ubijam aż masa stanie się szklista , dodaję sok z cytryny i kisiel , miksuję . Masę wykładam na jabłkach , wyrównuję .
  • Bardzo kruchy skubaniec z jabłkami osypany cukrem pudrem 4. Pozostałe ciasto skubie po całości na piankę . Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , piekę około godziny .
  • 5. Jeszcze ciepłe ciasto osypuję cukrem pudrem :)

Porady

Ciasto możemy osypać tarta czekoladą :) Ciasto należy dobrze wystudzić , wtedy ładnie się kroi :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować