Tradycyjny jabłecznik oblany lukrem

4.27 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie ciasto nigdy nie wychodzi z mody , zawsze znajdzie miejsce na naszych stołach :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    1 szklanka cukru pudru
    2 jajka
    250 g masła
    1 szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego
    Masa jabłkowa :
    2 kilogramy jabłek - u mnie Antonówka
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki cukru
    1 łyżka masła
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka cynamonu
    Lukier :
    sok z 1 cytryny
    około 1 szklanka cukru pudru
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm . x 38 cm .
    posypka cukrowa - wedle upodobań , nie koniecznie
Wystaw ocenę:

4.27 (11 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik

Tradycyjny jabłecznik oblany lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tradycyjny jabłecznik oblany lukrem 1. Jabłka obieram ze skórki , trę na tarce o dużych oczkach , przekładam do rondla , dodaję wodę , cukier , masło , duszę około 20 minut , studzę .
  • Tradycyjny jabłecznik oblany lukrem 2. Składniki ciasta zagniatam , wkładam do foliowego woreczka i do lodówki na godzinę . 3/4 ciasta podsypuję mąką , wałkuję , wykładam dno blaszki .
  • Tradycyjny jabłecznik oblany lukrem 3. Do wystudzonych jabłek dodaję cynamon , tartą bułkę , mieszam , wykładam na przygotowany spód .
  • Tradycyjny jabłecznik oblany lukrem 4. Pozostałe ciasto podsypuję mąką , wałkuję wykładam na masę jabłkową . Ciasto piekę około 55 minut w temperaturze 180 stopni na rumiano .
  • Tradycyjny jabłecznik oblany lukrem 5. Składniki lukru ucieram , polewam wystudzone ciasto , posypuję posypką , pozostawiam do zastudzenia .

Porady

Użycie odpowiedniej odmiany jabłek ma ogromne znaczenie . Ja użyłam jabłek sezonowych , ale mogą to być jabłka np . Szara Reneta , Alwa :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować