Drożdżowe kopytka osypane cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu mieszam , odstawiam na około 20 minut do wyrośnięcia .
2.Do mąki dodaję zaczyn , żółtka , jogurt , cukier , pastę waniliową , sól , zarabiam ciasto , dodaję masło , wódkę , zagniatam ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki , osypuję lekko mąką , nakrywam ściereczką , odstawiam na około 30 minut aż ciasto potroi swoją objętość .
3.Ciasto wykładam na stolnicę osypaną lekko mąką , dzielę na trzy części , formuję wałeczki , kroję nożem po skosie na jednocentymetrowe kopytka , rozkładam na stolnicy podsypanej mąką , pozostawiam na około 10 minut aż kopytka podrosną .
4.Na rozgrzanym oleju smażę kopytka z obu stron na rumiano , osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu .
Komentarze