Smaczny kołacz z kolorowymi porzeczkami osypany cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu mieszam , odstawiam na około 20 minut do wyrośnięcia .
2.Do mąki dodaję zaczyn , sól , żółtka , cukier , cukier z wanilią , zarabiam ciasto , dodaję skórkę z cytryny , masło , zagniatam ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki . Ciasto podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu .
3.Porzeczki osypuję mąką ziemniaczaną , mieszam .
Ciasto dzielę na trzy części , lekko posypuję mąką , wałkuję na okrąg średnicy 22 cm . Pierwszy placek wkładam do blaszki , posypuję połową porzeczek , nakładam drugi placek , posypuję pozostałymi porzeczkami , nakrywam ostatnim plackiem .
4.Wierzch ciasta nacinam nożem robiąc kratkę , pozostawiam na około 20 minut do wyrośnięcia . Piekę około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni .
5.Jeszcze ciepły kołacz osypuję cukrem pudrem :)
Porady
Kołacz możemy zrobić z innymi owocami np . śliwkami czy wiśniami :)
U mnie szklanka to 250 ml . :)
Komentarze