Domowy przecier pomidorowy

  • wyświetlono: 35094 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Smak i aromat świeżych pomidorów zamknięty w słoiczku,czyli domowy przecier pomidorowy.

elka72
  • 240min

Składniki

spora ilość pomidorów (u mnie na porcję 4 kg )

sól do smaku (daję morską gruboziarnistą 2 płaskie łyżki)

cukier do smaku (daję 1 łyżkę)

kwasek cytrynowy (1/4 małej łyżeczki)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Domowy przecier pomidorowy

  • 1. Pomidory umyć,wykroić twarde środki,pokroić na kawałki i włożyć do dużego garnka z grubym dnem. Gotować do momentu rozpadnięcia się pomidorów,przetrzeć przez sito ,aby pozbyć się skórek i ziarenek. Wlać z powrotem do garnka,dodać sól,cukier i kwasek ,gotować 3-4 godziny ( do uzyskania odpowiedniej konsystencji przecieru),co jakiś czas przemieszać. Mój przecier wychodzi dosyć gęsty.

    Rozlać do słoików,zakręcić i pasteryzować 15 minut. Tak przygotowany przecier pomidorowy możemy przechowywać do następnego roku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Pomidoryprzecier pomidorowyPrzetwory
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0t9h0yh

Dodane przez: anula-d

Domowy przecier ogórkowy

Idealne na domową zupę ogórkową.

image-15lbp0h

Dodane przez: Sliczna6

Przecier pomidorowy

Dobry do zupy jak i do makaronow,pyszny,swiezy,domowy.

przecier pomidorowy

Dodane przez: Karolina Klimczak

Przecier pomidorowy

dobry do różnych dań pomidorowych

domowy  przecier pomidorowy

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Domowy przecier pomidorowy z pomidorów...

zdrowy, , smaczny dodatek do wszelkich...

Przecier pomidorowy

Dodane przez: viola_dn

Przecier pomidorowy na zimę

Swojski przecier z pomidorów. Doskonale...

Przecier pomidorowy

Dodane przez: kamila19851

Przecier pomidorowy

Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej"...