Domowy chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

nie ma jak pyszny domowy chleb

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna (typ 550): 550 gramów
    - cukier: 2 łyżeczki
    - ziemniak ugotowany: 1 sztuka
    - słonecznik: 3 łyżki
    - mąka żytnia: 200 gramów
    - drożdże: 15 gramów
    - woda ciepła: 500 gramów
    - sól: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Domowy chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Obie mąki i ziemniaka włożyć do miski. Wlać drożdże, wyrabiać ciasto ok. 4 min. Na niskich obrotach miksera. Dodać sól i ziarna słonecznika, wyrabiać kolejne 4 min.


  • 2. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W połowie wyrastania odgazować ciasto i złożyć na pół. Uformować ciasto włożyć do formy (u mnie keksówka) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch posypać słonecznikiem.
  • Domowy chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem 3. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut (u mnie prawie uciekało z foremki). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 240 stopni, piec 10 minut. Obniżyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 10 min.
    Zredukować temperaturę do 200 stopni i w niej piec jeszcze ok. 30 minut. Wyjąc chleb, odstawić na kratkę, wystudzić
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować