Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn zakwasowy:
Wszystko wymieszać dokładnie i odstawić w przykrytej folią misce, w temp pokojowej na 12 godzin.
2.Ciasto właściwe:
Rano do zaczynu dodać resztę składników i wyrobić krótko, można wymieszać łyżką, aż składniki dobrze się połączą.
Przykryć miskę i odstawić na 1,5 godziny aż ciasto 'ruszy'. Nie musi podwajać objętości, wystarczy jak lekko zacznie rosnąć. Foremkę keksową natłuścić, i przełożyć do niej ciasto chlebowe. Wyrównać mokrą dłonią i posypać pestkami słonecznika. Przykryć foremkę ściereczką.Odstawić do wyrośnięcia, aż wypełni foremkę, na około 2 - 2,5 godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C i wstawić chleb. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze około 40-45minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić chleb w piecu jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć na kratkę i wystudzić.
Komentarze