Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

Pyszny i zdrowy domowy chlebek :)

Składniki:

  • Zaczyn zakwasowy:
    -2 łyżki zakwasu żytniego
    -120g mąki żytniej (typ 2000 razowej)
    -50g mąki żytniej (typ 720)
    -3/4 szklanki wody
    Ciasto właściwe:
    -180g mąki żytniej (typ 2000)
    -100g mąki żytniej (typ 720)
    -100g mąki pszennej (typ 650)
    -350g wody
    -1/2 łyżki kminku utłuczonego w moździerzu
    -3/4 płaskiej łyżki soli
    -1/2 szklanki pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni
    Dodatkowo:
    -garść pestek słonecznika do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn zakwasowy:
    Wszystko wymieszać dokładnie i odstawić w przykrytej folią misce, w temp pokojowej na 12 godzin.
  • 2. Ciasto właściwe:
    Rano do zaczynu dodać resztę składników i wyrobić krótko, można wymieszać łyżką, aż składniki dobrze się połączą.
    Przykryć miskę i odstawić na 1,5 godziny aż ciasto 'ruszy'. Nie musi podwajać objętości, wystarczy jak lekko zacznie rosnąć. Foremkę keksową natłuścić, i przełożyć do niej ciasto chlebowe. Wyrównać mokrą dłonią i posypać pestkami słonecznika. Przykryć foremkę ściereczką.Odstawić do wyrośnięcia, aż wypełni foremkę, na około 2 - 2,5 godziny.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C i wstawić chleb. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze około 40-45minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić chleb w piecu jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć na kratkę i wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować