Domowe wafle z masą czekoladową , mielonymi orzechami i kardamonem

4.5 (180 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowe wafle są doskonałe na podwieczorek do kawy czy herbaty w gronie rodziny czy znajomych. Takie domowe , wykonanie własnoręcznie nie mają sobie równych. Polecam nie tylko do chrupania w domu, ale także np. do kosza piknikowego.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli tortowych - 5 listków , 170 g
    100 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady gorzkiej
    100 g zmielonych orzechów
    100 g masła
    1/2 szklanka cukru pudru
    1/2 szklanki śmietany 30%
    2 szczypty mielonego kardamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Domowe wafle z masą czekoladową , mielonymi orzechami i kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe wafle z masą czekoladową , mielonymi orzechami i kardamonem 1. Do śmietany dodaję masło, połamaną czekoladę , cukier puder, kardamon, mieszam i podgrzewam ciągle mieszając, gdy składniki połączą się dodaję mielone orzechy, mieszam, podgrzewam do momentu zaczęcia wrzenia. Masę zestawiam, mieszam , gdy zgęstnieje, nakładam porcje na listki wafli, smaruję, i tak do wyczerpania składników. Wafle zawijam w folię, dociskam deseczką, pozostawiam na noc. Na drugi dzień kroję na porcje.

Porady

Przygotowane wafle najlepiej wynieść do chłodnego pomieszczenia lub włożyć do lodówki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kardamon Orzechy Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować