Wafelki (Andruty) z masą śmietanowo- czekoladową i orzechami

4 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Takie wafelki pamiętam z dzieciństwa. To bardzo szybki i prosty w przygotowaniu deser. Moje córeczki bardzo je lubią. Wafelki zawsze znikają błyskawicznie. Do masy możemy użyć różnej ulubionej czekolady i zawsze będą smakować rewelacyjnie. Idealne na każdą okazję.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 4 wafle kwadratowe,
    • 400 ml śmietany 36%,
    • ok. 220 g ulubionej czekolady,
    • orzechy laskowe (mogą być włoskie lub pomieszane)
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Andruty

Wafelki (andruty) z masą śmietanowo- czekoladową i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do masy możemy użyć różnej czekolady np. mlecznej, gorzkiej, nadziewanej, pralinek lub pomieszać różne. Do tych wafelków użyłam 100 g czekolady z nadzieniem orzechowym, 30 g czekolady gorzkiej i 6 czekoladek merci (mus czekoladowy).
    Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, aż uzyska jednolitą konsystencję. Masę studzimy, a następnie dobrze schładzamy. Dobrze schłodzoną masę miksujemy do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu i przekładamy andruty. Na wierzchu posypujemy zmiksowanymi orzechami. Gotowy wafel wkładamy jeszcze na jakiś czas do lodówki, aby się schłodził i wafel zmiękł. Kroimy w trójkąty lub kwadraty. Smacznego!

Porady

1. Masa, aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona dlatego wkładam ją na około 20-30 min do zamrażarki. 2. Miskę i końcówki od miksera również chłodzę wkładając je na około 20-30 min do zamrażarki. 3. Orzechy można też dać na warstwy w środku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować