domowe nuggetsy jak z KFC..

4.47 (149 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

bardzo smaczne kąski z piersi kurczaka

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
    1 łyżeczka soli
    1 czubata pieprzu cayenne
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1/2 łyżeczki mielonego, suszonego czosnku

    ciasto:
    2 jajka
    3/4 łyżeczki soli
    1 łyżeczka mielonego pieprzu cayenne
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    3/4 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. mleka

    do obtoczenia
    0,5 szkl. mąki pszennej
    0,5 szkl. mąki kukurydzianej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (149 ocen)

Domowe nuggetsy jak z kfc.. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na małe kawałeczki; wrzucamy do miski i posypujemy przyprawami. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, można sobie przygotować mięso również dzień wcześniej.
  • 2. ciasto - do miski wbijamy jajka, dodajemy przyprawy oraz mleko; miksujemy. Następnie dosypujemy mąkę i ponownie miksujemy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki bądź wlewamy więcej mleka.
  • 3. Do miski z ciastem przekładamy kawałki mięsa i obtaczamy dokładnie, tak żeby były nim całe pokryte.
  • 4. Do wysokiego pojemnika bądź torebki plastikowej wsypujemy obie mąki wkładamy kąski kurczaka, potrząsamy delikatnie, żeby mąką dokładnie się przykleiła. Można również pojedynczo panierować w mące ale tak zdecydowanie będzie szybciej.
  • 5. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso, zwracając uwagę, by kawałki kurczaka nie dotykały się. Smażymy około 5-7 min; do uzyskania złotego koloru.
  • 6. Usmażone nuggetsy przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Drób Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować