Domowe nuggetsy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy.
Bułkę moczymy w wodzie.
2.Mięso mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko, obie papryki, sól i pieprz oraz namoczoną bułkę.Jeżeli uznamy, że konsystencja jest mało "zwarta" można dodać rosołu ( bulionu) ale tylko tyle aby dobrze się kleiło.
3.W miseczce rozkłócamy dwa jajka. Chipsy kruszymy na drobne kawałki i mieszamy z płatkami kukurydzianymi w proporcji 3/4 chipsów i 1/4 płatków.
4.Z mięsnej masy formujemy małe, płaskie "kotleciki" i każdy bardzo dobrze moczymy w jajku a następnie obtaczamy w panierce z chipsów i płatków.
Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez około 25 minut w 240*.
Porady
W wersji dla dorosłych można dodać do masy mięsnej paprykę jalapeno a chipsy do panierki wybrać ostre chilli.
Komentarze